TRANSLATE-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΑΣΠΙΡΙΝΗ



  Η ασπιρινη,οπως ολοι ξερουμε,ειναι ενα φθηνο και ευρεως διαδεδομενο φαρμακο.Αλλα τελικα ποια ειναι η αληθεια γυρω απο αυτην;
   Παρακατω παραθετωνται οι αποψεις διαφορων επιστημων και απο τις 2 πλευρες του νομισματος.

 Η καρδιακή προσβολή και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνουν όταν μια αρτηρία ζωτικής σημασίας που παρέχει αίμα στην καρδία ή στον εγκέφαλο κλείνει.

Όταν μια τέτοια αρτηρία πάθει απόφραξη το αίμα δεν φτάνει κανονικά στους ιστούς που το χρειάζονται. Προκύπτει στέρηση οξυγόνου στα κύτταρα της καρδίας και του εγκεφάλου. Εάν διαρκέσει αρκετά, δημιουργούνται βλάβες και νέκρωση κυττάρων.

Η ασπιρίνη μειώνει τις πιθανότητες να συμβεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή αποπληξία σε ασθενείς που ήδη έχουν υποστεί ένα τέτοιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Νεότερες έρευνες δείχνουν στοιχεία που εισηγούνται ότι η ασπιρίνη είναι ευεργετική και για ορισμένους ανθρώπους που ποτέ δεν υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλεί σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

Το 2002, η ομάδα εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστή ως U.S. Preventive Services Task Force, σύστησε όπως οι ενήλικες που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή αλλά ακόμη δεν έχουν πάθει έμφραγμα μυοκαρδίου, να συζητούν με τους γιατρούς τους τα οφέλη και τους κινδύνους της ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακού επεισοδίου.

Τα οφέλη της ασπιρίνης σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, φάνηκε ότι υπερτερούσαν σημαντικά από τους κινδύνους σε ασθενείς που οι πιθανότητες τους να πάθουν έμφραγμα μυοκαρδίου στα επόμενα 5 χρόνια ήσαν τουλάχιστον 3%.

Ωστόσο οι εν λόγω συστάσεις είχαν βασιστεί σε στοιχεία από έρευνες που έγιναν κυρίως σε άνδρες. Για το λόγο αυτό, οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θέλησαν να αναθεωρήσουν τις συστάσεις τους εξετάζοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες από το 2001 και μετά όσον αφορά στη χορήγηση της ασπιρίνης σε ενήλικες που δεν είχαν ποτέ υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα συμπεράσματα ήταν:

    Υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή σε άνδρες ηλικίας από 45 έως 79 ετών και εγκεφαλικά επεισόδια σε γυναίκες από 55 έως 79 ετών που έχουν παράγοντες ψηλού κίνδυνου αλλά ακόμα δεν έχουν υποστεί ένα τέτοιο καρδιαγγειακό επεισόδιο
    
    Η ασπιρίνη προλαμβάνει περισσότερα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια σε ομάδες ανθρώπων που έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο
    
    Όμως η λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο του ασθενούς να πάθει αιμορραγία στο στομάχι, στο έντερο και στον εγκέφαλο (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο)

Τι εισηγούνται οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες να κάνουν οι γιατροί και οι ασθενείς;

Στην απόφαση για χορήγηση ασπιρίνης για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής, οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει πρώτα να εξετάζουν την ηλικία του ανδρός, την ύπαρξη ή όχι διαβήτη, ψηλής πίεσης, συνηθειών καπνίσματος και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Για τις γυναίκες τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί τους για την απόφαση χορήγησης ασπιρίνης για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής, να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, την ψηλή πίεση και το διαβήτη εάν υπάρχουν, το κάπνισμα, το ιστορικό άλλης καρδιαγγειακής νόσου, ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς και την παρουσία ή όχι μεγεθυνσης της καρδίας (καρδιομεγαλία). 

Οι άνδρες ηλικίας από 45 έως 79 ετών θα πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη εάν οι πιθανότητες να προληφθεί ένα έμφραγμα μυοκαρδίου είναι περισσότερες από τις πιθανότητες αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σύστημα.

Οι γυναίκες ηλικίας από 55 έως 79 ετών θα πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη εάν οι πιθανότητες να μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο για αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα.

Οι άνδρες νεότεροι των 45 ετών και οι γυναίκες νεότερες των 55 ετων οι οποίοι δεν έχουν προηγούμενο επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη για πρόληψη

Για τους ασθενείς των 80 ετών και περισσότερο δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα οφέλη της ασπιρίνης είναι περισσότερα από τους κινδύνους της.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί των εισηγήσεων των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων;

Οι εισηγήσεις αυτές δεν ισχύουν για ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης πιθανόν να μην ισχύουν για ασθενείς που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα διότι αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι ή στο έντερο.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρέπει να παίρνει ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο για πρόληψη καρδιακής προσβολής ή αποπληξίας ή άλλης ασθένειας χωρίς τη συμβουλή και την παρακολούθηση από το γιατρό του.

Ο γιατρός αφού λάβει υπόψη όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της περίπτωσης του κάθε ασθενούς ξεχωριστά θα κρίνει ποιες συστάσεις θα υιοθετήσει ή όχι για το καλύτερο του ασθενούς του.

 Μια μικρή δόση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση μπορεί να προλαμβάνει, ίσως και να θεραπεύει τον καρκίνο, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που πραγματοποίησαν την τελευταία μελέτη, συνέδεσαν την ασπιρίνη με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου, με απαραίτητη όμως τη λήψη της από 3-5 χρόνια.

Οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου, μετά από τρία χρόνια λήψης μικρής δόσης ασπιρίνης (75-300 mg), ήταν μειωμένες κατά 25%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 15%, μετά από πέντε χρόνια. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως εμποδίζει το ενδεχόμενο μετάστασης κατά 50%.

Να σημειωθεί ότι η ασπιρίνη περιλαμβάνεται ήδη στην καθημερινή φαρμακευτική θεραπεία πολλών καρδιοπαθών.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να προτείνουν την ασπιρίνη ως φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου αν δεν υπάρξουν τρανταχτές αποδείξεις, καθώς το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, όπως στομαχική αιμορραγία.

Τέλος, όπως υποστηρίζουν, η καλύτερη προστασία από το καρκίνο είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Ανθή Αγγελοπούλου

με στοιχεία από το BBC



Στον αντιποδα εχουμε μια ερευνα που ελαβε χωρα στην ΑΓΓΛΙΑ.



Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αμφισβητεί τα οφέλη της καθημερινής λήψης ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα -η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί σε δείγμα ανθρώπων χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων- διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν ωφελούνται από την ημερήσια λήψη ασπιρίνης, διότι προκύπτει αυξημένος κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.

«Τα οφέλη της ασπιρίνης για τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν κάποια καρδιακή πάθηση, την οποία να γνωρίζουν, είναι πολύ πιο περιορισμένα απ’ ό,τι θεωρούνταν παλαιότερα και στην ουσία η θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας μεγάλης αιμορραγίας», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ράο Σεσασάϊ του Πανεπιστημίου St George's, στο Λονδίνο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ ένας στους 120 που λάμβαναν ασπιρίνη επί περίπου έξι χρόνια απέφυγε τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, ένας στους 73 υπέστη σοβαρή αιμορραγία κατά την ίδια περίοδο.

Τα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, αναμένεται να προκαλέσουν εκ νέου διάλογο σχετικά με τα οφέλη από την λήψη ασπιρίνης, που σύμφωνα με τους ειδικούς ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης γαστρορραγίας για περίπου έναν στους 1.000 ασθενείς τον χρόνο.

Ο Δρ Σεσασάϊ υποστηρίζει ότι με αφορμή τα δικά του ευρήματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την λήψη ασπιρίνης από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Αντί για γενικές συστάσεις», σημειώνει «η θεραπεία με ασπιρίνη θα πρέπει να γίνεται πιο επιλεκτικά και σε ατομικό επίπεδο».

Η ασπιρίνη, είναι ένα φθηνό φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως ως αναλγητικό και αντιπυρετικό. Το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και επομένως μπορεί να προστατεύσει κατά των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συχνά συνταγογραφείται σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια και έχουν υποστεί ένα ή περισσότερα εμφράγματα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 αποφάνθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει σημαντική προστατευτική δράση έναντι του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων γαστρεντερικών κακοηθειών.

Ο επιστήμονας ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει έναν μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος έχει αρχίσει να «μειώνεται» από τα οφέλη της στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο και έμφραγμα.

Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν την ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης για ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η υπέρταση ή η παχυσαρκία.



Πηγες:http://health.in.gr
           http://www.medlook.net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου